Wednesday, June 19, 2013

Perjalanan Umrah : Madinah

Assalamualaikum :)

Dododo, sambungan entry lepas hat ONDAWAY tuu. tekan laa link tu spa hat tak baca g noh. hehe. ok, cerita bersambung bila dah sampai Madinah. alhamdulillah. lepaih penat dok lena duduk ja, dapat gak lena ataih katil baring baring. sakit habih badan tidoq tak menentu nih. kami sampai hotel elok waktu subuh. memang confirm subuh sebab elok sampai terdengaq azan. first azan aku dengaq kat Madinah :)

Selesai bagi kunci dapat bilik suma, berehat-rehat laa. kami dapat bilik style apartment. 
kena share bilik ayaq ngan orang. tp tkpa sebab orang tu jemaah kami ja. hat lawaknya 
dulu dengaq kata dok hotel concorde. rupa-rupanya 'sebelah' hotel concorde. hahaha :D 
tkpa, janji dapat bilik. satu hotel dgn Tuan Guru Haron Din lagi. dapat jumpa dia. hihi.

Pagi tu dah selesai sembahyang, mandi pa suma. turun usha usha Kota Madinah. shopping dah
awai-awai. haha. bukan pa, memang kena beli baju sebab tak bawak banyak pun dari Malaysia.
agak terkejut ngan cara depa menega kat sana. tapi hat best depa paham bahasa kita. tkyh risau.

Lepaih tu p cari Masjid Nabawi. geng-geng laki dah tau kat mana, baru para wanita ni terkedek2
nak p. haha. depan masjid apa aku boleh cakap. subhanallah. rasa dekat sgt dengan Rasulullah :')

Habis sembahyang memang ni lah aktiviti kami. haha. mana taknya, jalan balik masjid 
memang penuh orang menega. serious meriah sepanjang jalan balik hotel tu. hotel yang 
kami dok tak jauh pun dari masjid. dgn da orang menega pa suma ni, lagi tak berasa jauh.

Aktiviti lain sepanjang jalan nak balik hotel. hahaha. click sana click sini. bukan kami ja na 
buat cmni. hahaha. nih nih aku pakai spek sebab panaih na. kat sana laa ni musim panaih. 
bkn nk belagak diva. coiii. tengok sejadah pun dah da ataih pala mak sbb panas sgt. hehe.

Tp bila dlm masjid rasa tenang ja. tak sepanas kat luaq. yalaa aircond. tp ketenangan
 tu yang penting. gambaq ni prasan waktu subuh, mengantuk ja muka aku ~.~ 
dalam masjid memang cmni ja gmbaq kami. malu orang tengok. kuikuikui.

Kami memang kena hapai jalan nak balik hotel dengan p masjid. mau dak, masjid ni besaq.
 mau mau sesat stg. haha. ni tanda yg kami kena ingat bagi senang. toilet laki nob9/gate17. 
hoho. kannnnn dan dan jadi ninja bila keluaq masjid. haha

Sampai gate tu memang benda ni lahh kami jumpa. pa g. tkkn tengok ja. hahaha

Satu lagi benda wajib buat bila p masjid selain sembahyang dgn baca al-quran.
ambik ayaq zam-zam. tengok ! berbotoi aku bawak. haha. tapi kat Madinah depa
 cek gak. setengah botoi ada depa tak bagi bawak masuk. (apa yang aku tengok lah)

Ayaq zam-zam free kot. kt sana tk payah risau kalau rasa haus. bila-bila 
jaaa boleh minum. ayaq paling hebat kat dunia plak tuu. depa bagi free. 
subhanallah. alhamdulillah

Kami stay kat Madinah dalam 4hari jugak. alhamdulillah aku dapat masuk Raudhah. antara
tempat yg termakbul doa. inshaAllah. kat sana orang laki boleh masuk Raudhah 24hours.
tapi perempuan ada waktu-waktu dia. agak susah sebab terlampau ramai nak masuk.

Ziarah : jalan-jalan pusing Madinah dengan suma jemaah. first tempat kami p. 
Masjid Quba. masjid pertama yang dibagunkan oleh Rasulullah saw.

Kalau ikotkan hari yang p ziarah ni kami kena terus p Mekah. tapi atas 
sebab-sebab tertentu. tertangguh lagi. next day baru boleh p Mekah. 
ehem, jemaah tak puaih dok Madinah g. mintak hari lebih. haha

The next place. jeng jeng ! hehe. p ladang kurma. whuuu. 

Kat sini bukan ladang ja ada. kedai jual kurma pun ada.
pa g, borong kurma laa bawak balik. haha.

Lepaih tu mari kita bergmbaq yaa. berlatar belakangkan ladang kurma nyum nyum. 
haha. kat sana pakai lagu ni tak sapa pun 'tengok pelik' hahahahaha.

Balik dari ladang kurma. p Bukit Uhud. selalu baca buku ja pasai perang uhud. alhamdulillah
dapat jejak kaki kat tempat yang Rasulullah pernah p untuk berperang demi agama Islam :')

Sepanjang ziarah ni kami dibawa oleh pelajar universiti kat Madinah. dia yang banyak cerita pasai
setiap tempat yang kami p.ikot apa yang diceritakan kt belakang tu ada makam Saidina Hamzah r.a
yang syahid bersama para syuhada' lain. tapi pelajar yg bawak tu bkn jejaka tafff diatas naa. haha

Tapi ada setengah tempat ziarah yang kami just lalu ja. tengok dari dalam bas. sebab
masa tak cukup. tapi tak pa laa. dapat tengok pun dah okay.

Aktiviti malam lepas balik sembahyang isya' haha. moh mohhh. sebelum gerak p Mekah 
esok. jalan-jalan kat Madinah lagi. ni ziarah sendiri. haha.

Duduk depan masjid sambil bergambaq. hehe. dah malam payung pun dah katup.
tapi masjid penuh lagi orang. tak pernah tkda orang aku prasan.

Hiuuu hiuuuu, cek tak lompat na. teknik camera sbenaownyaa. haha.

Okay, semua dah siap-siap nak p Mekah. geng kuning dah siap berangkat ya pak. hihi

Yaa, yang laki-laki pun dah siap pakai ihram. haha. 

Seriously rasa bersyukur sangat dapat duduk dekat dengan Rasulullah. walaupun aku tak dapat p depan-depan makam Rasulullah tapi alhamdulillah masa masuk Raudhah, kakak yg bawak kami masuk tu sempat tunjukkan kat aku mana makam baginda. tengah ramai orang memang susah kita nak tau mana satu makam baginda. tambah lagi aku first time p. disisi makam baginda ada makam Khalifah Abu Bakar Al-Siddiq r.a dengan Khalifah Umar Al-Khattab r.a. selalu nama-nama ni baca dalam buku ja. hihi. 

Banyak pengalaman + kenangan sepanjang kt Madinah yang takkan aku lupa sampai bila-bila. ketenangan bila dok masjid yg dekat dengan Rasulullah saw. perasaan dia, subhanallah. alhamdulillah :')

Tunggu entry akan datang kat Mekah plak. InshaAllah :)

Berharap ini bukan kali terakhir
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ 

4 comments:

AkueLetto :) said...

bestnyaa. Mak ngn abah k.ana dah p umrah n haji. Tapii, mak ngn abah tak bawak kami p lagii. Insya-Allah. P sendiri kottt. Doakan k.ana lakkk :)

ZarifahA said...

Kak Ana : InshaAllah kak ana. Nanti giliran kak ana plak p sana :)

Anonymous said...

abg ang hensem la zarifah . . .

Anonymous said...

sapa muka mcm intan ladyna..best nye lepaaa..ang muka mcm kak ton..haha min tggi xtcpai akal mu