Saturday, May 27, 2017

Throwback Semester Enam

Assalamualaikum

Dah masuk throwback semester enam. All about our story masa sem enam. Semester sebelum semua kena pegi praktikal. Huhu. Perasaan ? Sumpah takot. Haha. Benda ni paling aku risau masa masuk universiti dulu. Nak kena mengajaq. Cita-cita memang cikgu tapi nak mengajaq memang tkda pengalaman langsung ! Main main mengajaq jadi cikgu masa kecik kecik dengan jiran boleh la haha. Ni nak mengajaq anak orang oii. Tapi kita just go with the flow (speaking engkooo!) Meh nak throwback semester enam dulu ye 😉 


Semester enam ni banyak kepada persediaan kami nak g praktikal and persediaan nak
berpisah dengan kawan-kawan untuk satu semester. Jadi mai laa kita bergambaq ramai2 haha

Semester kali ni ada fieldwork ! Benda ni yang best sebenarnya bila jadi budak geografi. 
Hang dapat p jalan-jalan. Huhu. Kali ni kita p jenguk jenguk Aloq Staq dengan Penang. 
Walaupun tempat sendiri. Tapi bukan selalu weh nak tidoq loqstaq. Haha. 

Sepanjang dok UPSI, kebanyakan tempat kami p semua blah2 utara. Finally ! fieldwork kali ni 
kena p blah pantai timoq. Pahang ! 1st time jejak kaki kt negeri Darul Makmur ni (kecuali 
Cameron Highland) boleh kira dak lagu tu ? haha. Pi Temerloh, interview mangsa2 banjir. 
Macam macam orang kami jumpa. Macam macam cerita kami dengaq. Best !

 Benda wajib untuk bebudak ismp UPSI. Kelas KPD 😅

Kelas ni hang wajib mengajaq kawan-kawan hg yg perangai kalah budak2 sekolah. Haha.
Apa yang best pasai kelas KPD ni sebab kita share macam2 idea untuk kita bawa masa 
praktikal nanti. Gambaq atas 👆 muka muka lega lepas mengajaq kanak2 tadika haha

Oleh sebab perangai depa terlebih kanak-kanak. Aku try laa mengajaq kanak-kanak yang
betul2 kanak-kanak. Haha. My first studentsss. Baik baik je. Myb sebab pelik tengok aku kot 😅

Satu lagi benda yang aku akan ingat n simpan sampai bila-bila. P hiking. Tak pernah terpikir boleh hiking. Nampak cam lembek je otot2 ni. Haha. Tapi sampai puncak jugak. Walaupun dengan hujan lebat plus kilat. Ku redah jugak haha. 1st bukit aku hiking. Bukit Kutu. Best gilaaaa !

Sekali hiking. Dia kalut nak hiking untuk kali kedua. Haha. Tapi hiking kali ni biasa-biasa ja.
Siap bawa bekai makanan (tgk plastik kuning) hahaha. Lata Medang. Tak tinggi sangat. 
Tapi pemandangan best yamattt sebab ada ayaq terjun yang sejuk namateeey. 
Bebudak ni siap bawa jala nak p menjala ikan. Hiking bawa jala hmmm.

Dinner semester enam. Nanti tak jumpa dah untuk satu sem 🙁
(ye ke tak jumpa ?) hahahahaha

Macam-macam perangai. Bakal cikgu anak2 awak laa ni haha 😂

Benda wajib tiap sem. Makan-makan dengan depa ni. The housemate kihkih. Kali ni lain 
sikit sebab dah bulan puasa. Berbuka kt tasik proton city. Tapi dalam keadaan malap malap 
romantik haha. Tasik ni ada dataran, kalau laa depa pasang lampu boleh buat tempat buka 
puasa ramai-ramai. Masjid pun dekat. Kesian kami kalut2 makan sebab hari makin gelap ☹️

 Last but not least (cuba speaking lagi) haha. Gambar last kelas.
Muka mesti kena happy 😊

 Plus plus happy walaupun sedih nak pisah untuk satu semester.

Penghabisan untuk semester enam. Bergambaq dengan YB. Haha. Dah habis exam.
Muka lect paling happy. Yang lain tu happy, jawab exam ntah betul ntah tak. Hahaha

 Akan rindu 🤗

Laju je masa jalan. Dah habis semester enam. Banyak benda jadi sepanjang semester enam ni. Banyak pengalaman dah kutip dari awal masuk sampai semua dah terpaksa ready nak p praktikal. Semua pengalaman ni simpan beda nak cita kat anak cucu. Haha. Nanti cucu aku buka blog aku ja, Tak payah susah2 nak cita kot hahaha. Terima kasih untuk pengalaman sepanjang semester enam. Simpan dalam poket. Get ready untuk praktikal kengkawan semuaa.

Hampir ke penghujung

Thursday, February 2, 2017

Independent Girl

Assalamualaikum 😊

Hai. Tak lewat kot nak cakap selamat tahun baruuuu ! Alaa lewat sebulan je. Hehehe. Ampaaa tau dak kami tinggal lagi seminggu nak masuk semester akhir ? Semester akhir. Akhir. Wuaaaa. Rasa nak nangis bila sebut akhir. Lepas ni tkda dah nak besengkang mata buat asgmnt sama-sama dengan kawan-kawan. P kelas. Lepak lepak. Alahai. Lap ayaq mata kit* eheee. Tapi entry ni bukan nak cerita pasal tu. Nanti kita buat entry khas untuk semester akhir tu. Entry ni just nak naikkan balik semangat belajaq dalam diri ni yang dah lama hilang di bawa arus ombak angin ribut semuaaa. Haha. 

Kenapa pilih blog tempat nak update ? Nampak macam old school sangat. Ceit. Suka hati. Haha. Update sini sebab kalau tiba-tiba semangat ni hilang balik. Kurang-kurang dapat buka and baca balik apa yang aku merepek meraban ni. Tak payah log in nak tengok semua ni balik. Yedok ? Hee. 

Hang dah boleh mula focus nak buat apa kot kan untuk semester akhir ni ? 
Think think think ! Banyak benda sebenaqnya. So focus dear self 😉

And one more thing ! Be an independent girl. Jangan harap kat orang sangat.
Iyee, tau diri tu manja tapi tu lah. You're so much stronger than you think 😉
Belum cuba belum tauuuu. Hahahaha *gelak setan* hahaha kidding. 
Good luck dear self. Thanks 😊